Onze nostalgische attracties

Voor iedere kermis en evenement!

Op deze pagina treft u informatie aan over al onze nostalgische kermisattracties. Heeft u na het bekijken van deze pagina nog vragen of bent u geïnteresseerd in een attractie die niet in dit overzicht te vinden is? Neemt u dan gerust en geheel vrijblijvend met ons contact op, wij helpen u graag verder! Laat u verbazen door onze fraaie karakteristieke (kermis)attracties van vroeger, veel surfplezier!

Onze nostalgische (kermis)attracties (klik voor meer info)

   Altijd Prijs    •    Bootjesmolen    •    De Carrousel    •    Gebakkramen    •    Kop van Jut    •    Luchtschommel    •    Mack Truck    •    Nougat & Suikerwerken    •    Orgel    •    Paardencarrousel    •    Rupsbaan Le Papillon    •    Schiettent    •    Spiegeltent    •    Tunnelbaan    •    Vliegbomspel    •    Woonwagen met paard    •    Zwanen Zweefmolen    •

 

Bootjesmolen

Deze Bootjesmolen is in de jaren ’30 van de vorige eeuw gemaakt in Laren, vlakbij Antwerpen (België). Hier heeft hij ook een aantal jaar gereisd en kwam in de jaren ’50 naar Nederland. Zijn eerste Nederlandse kermis was in Putten.

Deze bootjesmolen heeft 4 golven waardoor het lijkt of de kinderen op zee zitten. De 12 verschillende bootjes geven aan ieder kind een eigen ervaring. Die kunnen dan lekker hun fantasie kwijt in deze fraaie nostalgische bootjesmolen…

Foto's

Bootjesmolen

Technische gegevens

Afmeting : 9 meter (diameter)
Stroom : 3 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 3.500 Kg.
Transport : 1 motorwagen 10 m.
Capaciteit : 48 kinderen
Bouwjaar : 1938

Plattegrond

Bootjesmolen

 

Altijd Prijs

Zo wint de één en zo wint de ander. Altijd Prijs is dan ook speciaal voor de kinderen die niet zonder prijs naar huis toe willen gaan.

Je hebt verschillende varianten in de Altijd Prijs spelletjes, zoals touwtje trekken, bussen gooien, ballenfontein en nog veel meer spelletjes uit die oude tijd.

Foto's

Altijd Prijs

Technische gegevens

Afmeting : 7 x 2.5 meter
Stroom : 1 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 2.700 Kg
Transport : 1 aanhanger
Capaciteit : 4 personen
Bouwjaar : 1969

Plattegrond

Altijd Prijs

 

Vliegbomspel

Eén van de gezelschapsspellen van rond 1920. Dit spelletje heeft acht vliegtuigjes met bommetjes eronder. Ieder vliegtuig heeft zijn eigen nummer en zo ook de kandidaten die meespelen. Het nummer van het vliegtuigje komt overeen met de speler. Een echte karakteristieke ouderwetse kermisattractie.

Iedere speler heeft een vak waar een papier ligt met nummers die oplopen van 0 tot 380 waar de bommetjes op vallen als de spelers op het knopje drukken. Wie het hoogste scoort heeft gewonnen. Deze vliegbom werd gemaakt bij Barnum in Hamburg (Duitsland). Daar werden ook vele goocheltrucs gemaakt. Dit spel is toen besteld door Jaap Oosterhoorn uit Amsterdam en is nu alweer tientallen jaren in het bezit van de familie P. Duijts.

Foto's

Vliegbomspel

Technische gegevens

Afmeting : 4 meter (diameter)
Stroom : 1 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 400 Kg.
Transport : 1 aanhanger
Capaciteit : 8 personen
Bouwjaar : +/- 1920

Plattegrond

Vliegbomspel

 

Gebakkramen

Bij het zien van onze prachtige gebakkramen krijg je ouderwets lekkere trek. Een heerlijke traktatie voor het hele gezin maakt het plezier van de nostalgische kermis compleet. De gastvrouwen in de kraam brengen je terug naar toen in hun mooie nostalgische outfits.

Geniet van diverse lekkernijen die vers bereid worden,zoals wafels, oublies en natuurlijk verschillende soorten bollen waarvan de oliebol misschien wel het meest bekent is. Wist u dat de oorsprong van de oliebol aan het einde van de middeleeuwen ligt? Kerstmis was destijds het einde van de vastenperiode die op 11 november begonnen was: reden om te vieren dus. Destijds werden ze oliekoeken genoemd en gemaakt van houdbare grondstoffen aangezien het verse voedsel in die tijd immers al op was. De oliebol was toen een voedzame traktatie en nu nog altijd een smakelijk moment van verwennerij!

Foto's

GebakkramenGebakkramen

Technische gegevens

Afmeting : 7 x 2.5 meter
Stroom : 3 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 2.800 Kg.
Transport : 1 aanhanger
Bouwjaar : 1969

Plattegrond

Gebakkramen

 

Tunnelbaan

De Tunnelbaan is een prachtige nostalgische carrousel. De Tunnelbaan dateert uit 1921 en is oorspronkelijk gebouwd voor een circusdirecteur uit Duitsland.

Met een doorsnede van 12,5 meter beschikt de Tunnelbaan over 20 houten banken die plaats bieden aan ca. 60 personen. Let ook op de mooi afgewerkte details van zowel de binnen- als buitenkant. In de Tunnelbaan is een rit een écht nostalgisch avontuur voor de hele familie.

Foto's

Tunnelbaan

Technische gegevens

Afmeting : 15 meter (diameter)
Stroom : 3 x 20 Amp.
Gewicht : +/- 9.500 Kg.
Transport : 1 motorwagen 11 m.
1 aanhanger 10 m.
Capaciteit : 54 personen
Bouwjaar : 1921

Plattegrond

Tunnelbaan

 

Nougat & Suikerwerken

Maak uw keuze uit één van de drie prachtige nostalgische Nougat & Suikerwerkkramen. De grootste kraam is de 13 meter lange nostalgische Nougatkraam van Jos van Gastel uit 1920m die al een paar generaties meegaat op de Nederlandse kermis.

U kunt ook kiezen voor een mooie ouderwetse kraam uit de jaren ’50 of de nieuwste kraam gebouwd in 1999. Alle kramen zijn een streling voor het oog en een traktatie vol met lekkers. Iedere kraam is schitterend aangekleed met mooie kristallen lampen en bekleed met rood fluweel doek. De Nougat & Suikerwerkkramen stralen warmte en sfeer uit waar het water u van in de mond loopt.

Foto's

Nougat & SuikerwerkenNougat & Suikerwerken

Technische gegevens

Afmeting : 13 x 4 m. (opbouwkraam)
Stroom : 3 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 3.500 Kg.
Transport : 1 motorwagen 10 m.
Bouwjaar : 1920
Afmeting :  9.6 x 4 m. (oude kraam)
Stroom : 1 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 5.500 Kg.
Transport : 1 aanhangwagen
Bouwjaar : 1956
Afmeting : 10 x 4 m. (nieuwe kraam)
Stroom : 3 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 6.500 Kg.
Transport : 1 aanhangwagen
Bouwjaar : 1999

Plattegrond

Nougat & Suikerwerken

 

De Carrousel

De Draaimolen (Carrousel) is gebouwd bij de firma De Vos in Gent (België) voor een meisje van 12 jaar. Haar moeder deed het acht jaar later – op haar trouwdag – cadeau. In 1970 ging de Carrousel over in Nederlandse handen. Deze fraaie ouderwetse Carrousel maakt nu deel uit van de Nostalgische Kermis.

Hij is uit 1000 stukjes vervaardigd. Met een diameter van 6,75 meter is het de kleinste draaimolen die ooit door dit bedrijf is gemaakt. De figuren waarop de kinderen een ritje kunnen maken staan uitstekend in verhouding tot de schaal van dit museumstuk. Het zijn originele met de handgemaakte figuurtjes, zoals de bijzondere olifant met een negertje als leidsman. In het jaar 2000 was deze draaimolen één van de verkozen draaimolens van “The International Year of the Carrousel” in de Efteling.

Foto's

De CarrouselDe Carrousel

Technische gegevens

Afmeting : 7 meter (diameter)
Stroom : 3 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 3.400 Kg.
Transport : 1 motorwagen 10 m.
Capaciteit : 32 kinderen
Bouwjaar : 1910

Plattegrond

De Carrousel

 

Mack Truck

De Mack truck is een in alle opzichten prachtig vervoersmiddel dat met zijn fraaie beschilderingen voor veel bekijks zorgt. Direct van de Amerikaanse highway naar de straten van uw gemeente.

Op de voorkant van de truck staat het Mack logo: de kenmerkende zilverkleurige Engelse bulldog. De Mack truck weerspiegelt de geschiedenis van het transport van de kermis. Vroeger was er van bestrate wegen nog geen sprake. Vaarwegen boden uitkomst met gebruik van schuit en schip. Na de verbetering van de wegen in de jaren na 1870 konden kermisattracties over de weg worden vervoerd. In het begin met paard en wagen maar vanaf 1890 zorgden de Amerikaanse broers John M. Mack en Augustus F. Mack met de naar hun genoemde trucks een revolutie in de commerciële transport. De prachtige Mack truck van de familie Duijts-Knubben geeft aan dit verhaal een nostalgische dimensie.

Foto's

Mack Truck

Technische gegevens

Afmeting : 8 x 2.5 meter
Stroom : 12 V.

Plattegrond

Mack Truck

 

Spiegeltent

Spiegeltenten waren vroeger dé attractie op de Belgische kermissen. De nostalgische spiegeldanssalon, oorspronkelijk in gebruik in België, Noord Frankrijk als schitterend middelpunt op kermissen, jaarmarkten enz. Deze dansgelegenheden ontlenen haar naam aan de talloze spiegels die in de tent verwerkt zijn.

De combinatie van gezellige zitjes, koperen staanders, een massief eiken ronde dansvloer en de eiken pilaren voert de bezoeker terug naar de tijd van onze grootouders.

Foto's

SpiegeltentSpiegeltent

Technische gegevens

Breed: 18 meter
Diep: 22 meter
Dansvloer: 11.5 meter (diameter)

Plattegrond

Spiegeltent

 

Rupsbaan Le Papillon

De nostalgische Rupsbaan ‘Le Papillon’ is in 1936 gebouwd in Turnhout (België) door de familie Mercks. Tot eind jaren ’90 van de vorige eeuw heeft de familie Mercks intensief met de molen door heel België gereisd. In 1998 is de molen overgenomen en volledig gerestaureerd.

Le Papillon is voorzien van 20 prachtige bakken met artiesten uit de tijd van de Rock ’n Roll. Na een aantal rondjes sluit de kap zich over de wagentjes en dan – zoals het vroeger ging – gaven jonge verliefde stelletjes elkaar een kus. Tijdens het draaien kan er geprobeerd worden een pluim van de bal af te pakken waarmee bezoekers een gratis ritje kunnen winnen.

Foto's

Rupsbaan Le PapillonRupsbaan Le Papillon

Technische gegevens

Afmeting : 15 x 14 meter
Stroom : 3 x 20 Amp.
Gewicht : +/- 8.500 kg
Transport : 1 motorwagen 10 m.
1 aanhanger 10 m.
Capaciteit : 60 personen
Bouwjaar : 1936

Plattegrond

Rupsbaan Le Papillon

 

Orgel

Dit orgel is gebouwd in 1925 en werd in 1928 verbouwd door Carl Frei. Er werden door hem 4 kisten met boeken muziek gemaakt. Deze boeken zijn nog steeds aanwezig.

Het orgel werd gemaakt in opdracht van de familie Galjaard voor de paardencarrousel waar het 50 jaar heeft gestaan. Vervolgens werd het 20 jaar lang niet gebruikt. Thans in bezit en geheel gerestaureerd door de familie P. Duijts/Eckelboom. Het orgel is een 52-toets Carl Frei Gamma. Het enige orgel zonder tongfluiten. Dit werd gedaan omdat de familie Galjaard veel aan de zee stonden met hun carrousel. Aan tongfluiten is veel koper verwerkt en dat slaat aan van het zeewater.

Foto's

Orgel

Technische gegevens

Afmeting : 5 x 2.5 meter
1.5 meter met klep
Stroom : 1 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 1.800 Kg
Transport : 1 aanhanger 5 m.
Bouwjaar : 1915

Plattegrond

Orgel

 

Paardencarrousel

De paardenmolen dateert uit 1830 en is oorspronkelijk een Hubner molen. De molen meet 9,5 meter doorsnee. In deze draaimolen staat een kermisorgel, gebouwd door de Gebr. Richter uit Düsseldorf.

De molen heeft 2 authentieke schuiten/gondels, 2 tollen en 2 koetsen die ook allemaal bewegen. Daarnaast zijn er 12 mechanisch bewegende paarden. In de binnenring bevindt zich een verhoogde vloer met zitbanken voor de mensen die een ritje maken in de molen. De schuiten en koetsen zijn voorzien van prachtig schilderwerk. De molen is bovenaan ook versierd met unieke beschilderingen.

Foto's

PaardencarrouselPaardencarrousel

Technische gegevens

Afmeting : 10 meter (diameter)
Stroom : 3 x 20 Amp.
Gewicht : +/- 8.000 Kg.
Transport : 2 motorwagens 10 m.
Capaciteit : 64 personen
Bouwjaar : 1830

Plattegrond

Paardencarrousel

 

Zwanen Zweefmolen

De nostalgische Zwanenmolen komt uit 1928 en is zeer uniek door zijn Art-deco-stijl beschilderingen die in die tijd bijna nergens te zien waren. Ook de twee prachtig uit hout gesneden zwanen zijn zeer uniek.

De molen werd gebouwd in Nederland door de familie Leenaard uit Heusden, met de bijnaam “De Muk”. De Zwanenmolen is ook tot 1980 in deze familie gebleven. In dat jaar is ze gekocht door de familie Duijts / Eckelboom uit Rumpt. De Zwanenmolen had 20 jaar stil gelegen en is vervolgens prachtig gerestaureerd. Het is nog steeds een gezellige familieattractie.

Foto's

Zwanen ZweefmolenZwanen Zweefmolen

Technische gegevens

Afmeting : 16 meter (diameter)
Stroom : 3 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 6.000 Kg.
Transport : 1 aanhanger 10 m.
Capaciteit : 26 personen
Bouwjaar : 1928

Plattegrond

Zwanen Zweefmolen

 

Woonwagen met paard

Deze kleine woonwagen komt uit 1904 en werd gebouwd in Drouwermond in Drenthe. De woonwagen was geschikt voor 4 personen. Hij werd voortbewogen met een paard zoals ook de pakwagens vroeger werden voortbewogen.

In 1919 werd de woonwagenwet veranderd en moesten de woonwagens minstens 2,25 meter breed, 2,25 meter hoog en 4,5 meter lang zijn. In het woonwagentje zit een bedstede voor 4 personen en een kolenkachel waarop men ook kookte. Daarnaast heeft het woonwagentje een kookhoek, dat is een verhoging in het dak waarin vaak een paar raampjes zaten. Aan de buitenkant van deze woonwagen zitten de rongen. Dat deed men om aan de binnenzijde een gladde want te verkrijgen en zodoende ookw at ruimte te besparen. Ook is de woonwagen versierd met allerlei mooie beschilderingen, zowel van binnen als van buiten. Nu behoort de woonwagen tot de collectie van de Nostalgische Kermis van de familie P. Duijts/Eckelboom.

Foto's

Woonwagen met paard

Technische gegevens

Afmeting : 7.5 x 2.5 meter
Stroom : 1 x 220 V. 16 Amp.
Gewicht : +/- 2.500 Kg.
Transport : 1 aanhager 5 m.
Capaciteit : 3 personen
Bouwjaar : 1904

Plattegrond

Woonwagen met paard

 

Kop van Jut

Deze zeer oude attractie is ontstaan in het begin van de 19e eeuw. In Den Haag woonde een zeer rijke familie waarvan de vrouw een vermogen bezat aan juwelen. Deze familie had ook een dienstmeid aan het werk die verkering had met een zekere Jut. Deze mijnheer Jut wilde de juwelen van de familie stelen, wat ook gebeurde.

Samen met de dienstmeid ging hij er vandoor. Ze vluchten naar het buitenland. Eerst naar Engeland, toen Australië en later naar Frankrijk. Na een aantal jaar van vluchten kwamen ze terug in Nederland waar Jut al snel werd gearresteerd én onthoofd. Dat verklaart de naam van deze attractie omdat mensen op het hoofd van Jut konden slaan. Een zeer triest verhaal maar het moet echt gebeurd zijn.

Foto's

Kop van Jut

Technische gegevens

Afmeting : 5 x 5 meter
Stroom : 1 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 250 Kg.
Transport : 1 aanhanger
Capaciteit : 1 persoon
Bouwjaar : Begin 19e eeuw

Plattegrond

Kop van Jut

 

Schiettent

In één van de eerste schiettenten op de kermis werd er geschoten op een lampje. De bedoeling was om het vlammetje uit te schieten door de wind uit de buks.

Later, rond 1969, kwamen er beweegbare figuren van ijzer. Zo had je een beer die, als je die raakte, omviel. Je had ook poppen met roosjes er op waarvan de rozenhek is afgeleid. Pas later is het prijsschieten gekomen. Diegene met een vaste hand en een goed oog is de winnaar. De schiettent is leuk, spannend en echt ouderwets vermaak!

Foto's

SchiettentSchiettent

Technische gegevens

Afmeting : 7 x 5 meter
Stroom : 1 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 850 Kg.
Transport : 1 motorwagen 10 m.
Capaciteit : 6 personen
Bouwjaar : +/- 1910

Plattegrond

Schiettent

 

Luchtschommel

De Luchtschommel is gebouwd in 1936 door de firma Friedrich Hein in Neustadt an Orla, Duitsland. Die was van oorsprong bouwer van carrouselpaarden en andere houtsnijwerken. Het is een open schommel voor groot en klein met 8 bootjes er aan. De sublieme kassa die ervoor staat lijkt op de achterzijde van een V.O.C.-schip met prachtig houtsnijwerk. Verder is de schommel volledig versierd met fraaie beschilderingen.

In 1951 werd de schommel opnieuw gerestaureerd zoals hij tot op heden nog in gebruik is bij de familie P. Duijts/Eckelboom. Het vergt veel onderhoud, geduld en liefde voor het vak om de schommel in goede staat en in ere te houden.

Foto's

Luchtschommel

Technische gegevens

Afmeting : 7 x 11 meter
Stroom : 3 x 16 Amp.
Gewicht : +/- 4.400 Kg
Transport : 1 motorwagen 10 m.
Capaciteit : 16 personen
Bouwjaar : 1936

Plattegrond

Luchtschommel